DUIZENDEN FRANSE LERAREN IN STAKING

14 January 2022

Comments: 0

Vrijdag 14 januari 2022– Grote aantallen Franse leraren zijn donderdag in staking Gegaan. Daarbij zou volgens de grootste lerarenvakbond de helft van de basisscholen gesloten zijn, omdat het personeel duidelijkheid eist van de regering over de coronavirusmaatregelen.

Nu de Franse presidentsverkiezingscampagne van start gaat vóór de stemming in april, is de staking ongemakkelijk voor de regering van president Emmanuel Macron, die er trots op is scholen open te houden om de druk op ouders tijdens de pandemie te verlichten.
Tienduizenden gingen ook de straat op, waarbij het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat bijna 78.000 leraren en andere onderwijswerkers in het hele land protesteerden, waaronder 8.200 alleen al in Parijs.

Terwijl het ministerie van Onderwijs zei dat bijna 40 procent van de leraren in het basisonderwijs was vertrokken, schatte topvakbond Snuipp het cijfer op 75 procent, waarbij Ă©Ă©n basisschool op twee een dag gesloten was.
De staking “toont de groeiende wanhoop op scholen”, zei Snuipp in een verklaring van dinsdag waarin de staking werd aangekondigd.

Ze klagen dat hun leden niet in staat zijn om goed les te geven, niet voldoende beschermd zijn tegen besmetting met het coronavirus en horen vaak via de media over wijzigingen in de gezondheidsmaatregelen in plaats van via hogerop.
In een poging om de spanningen te verminderen, organiseerde premier Jean Castex donderdagmiddag samen met Blanquer een bijeenkomst met leiders van onderwijsvakbonden.