EMA keurt Covid-medicijn van Pfizer goed

27 January 2022

Comments: 0

Donderdag 27 januari 2022-Ā Het medicijn Paxlovid van Pfizer is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Paxlovid is het eerste nieuwe coronavirusmedicijn dat oraal kan worden ingenomen. Verschillende internationale media meldden donderdag 27 januari dat de tabletten het risico op ziekenhuisopname en overlijden door Covid-19 verminderden.Ā Deze pillen zijn voor coronaviruspatiĆ«nten die geen extra zuurstof krijgen en die risico lopen op een ernstige ziekte door het coronavirus.

Een onderzoek onder meer dan 2.000 Covid-19-patiĆ«nten toonde aan dat behandeling met Paxlovid het risico op ziekenhuisopname en overlijden verminderde.Ā Hopelijk kunnen deze nieuwe kroonpillen een bijdrage leveren aan de behandeling van mensen thuis. Zorgaanbieders kunnen Paxlovid voorschrijven aan coronapatiĆ«nten die in een risicogroep vallen en een grote kans hebben op een ziekenhuisopname.Ā Paxlovid helpt niet bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Het medicijn is een aanvulling op bestaande behandelingen en vaccins.

Een kuur met Paxlovid duurt vijf dagen, waarin elke dag vier pillen worden ingenomen, plus twee pillen ritonavir, een voorgeschreven medicijn voor mensen met hiv. Paxlovid bevat een antiviraal middel dat het Sars-Cov-2-eiwit remt, waardoor het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Ritonavir voorkomt dat het lichaam antivirale middelen snel afbreekt.Ā Als de Europese Commissie de aanbeveling van het EMA overneemt, geldt deze ook voor volwassen coronapatiĆ«nten.

De Verenigde Staten hebben 20 miljoen medicijnen besteld. Nederland heeft zelf contact gezocht met Pfizer en doet mee aan Europese sourcing. Deze aankoop gebeurt op dezelfde manier als vaccins worden ingekocht. De EU heeft namens 447 miljoen Europeanen een deal gesloten, waardoor de prijzen licht zullen dalen. De geleverde Paxlovid-boxen worden vervolgens in verschillende landen verdeeld.

Niet iedereen. Vanwege schaarste en prijs zullen de medicijnen in eerste instantie alleen worden gegeven aan degenen die risico lopen op een ernstige Covid-19-infectie. Dus: ouderen met chronische ziekten, mensen met diabetes, nierfalen, longaandoeningen en aandoeningen van het immuunsysteem.