EZ-minister bespreekt hoge kosten basisgoederen binnenland

19 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 19 januari 2022-Ā Minister Saskia Walden van Economische Zaken heeft maandag tijdens een onderhoud met ondernemer Alberto Jeroe van Pokigron en parlementariĆ«r Henk Aviankoi, de extreem hoge prijzen die worden gehanteerd voor basisgoederen in het binnenland, besproken.Ā Volgens Walden moet dit gesprek een aanzet zijn voor het vinden van oplossingsmodellen, zodat de basisgoederen in het achterland betaalbaar worden. DNA- LID Edgar Sampie juicht dit initiatief toe.

De EZ- minister geeft verder aan dat er wordt nagegaan hoe de micro- en kleine ondernemers in het binnenland te ondersteunen alsook een dienst van het ministerie daar op te zetten. Ook het opzetten van een distributiecentrum behoort tot de mogelijkheden. De bedoeling is, om in boven Suriname van start te gaan met een pilotproject, zodat alle dorpen aan de beurt komen. Deze zaken zijn volgens de bewindsvrouw eerder ook al aan de orde gekomen in een andere bespreking. Het DNA-lid zegt blij te zijn met de innovatieve ideeƫn, die zijn aangehaald.

De EZ-minister stelt voor om een commissie Binnenland samen te stellen. Deze commissie zal een inventarisatie moeten maken, welke basisgoederen vanuit Paramaribo gekocht worden en wat de prijzen daarvan zijn. Deze informatie is noodzakelijk om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om met een ander distributiesysteem lagere basisgoederen prijzen voor het binnenland te hebben. Mogelijk kan er een ā€œBasisgoederenlijst voor het Binnenlandā€ worden samengesteld. Het is verder ook van belang om na te gaan wie de basisgoederen in het Binnenland aan de man brengen. Sampie geeft wel aan dat de goederen wel niet voor dezelfde prijs als in Paramaribo verkocht zullen worden.Ā Het is volgens minister Saskia Walden de bedoeling, dat er concrete stappen worden gezet om de diverse mogelijkheden te bespreken en uiteindelijk uit te voeren.