Geert Wilders bij rechtbank om terreurverdachten te zien die hem wilden onthoofden

6 January 2022

Comments: 0

Donderdag 06 januari 2022- De acht mannen (tussen de 20 en 31 jaar), allen uit Eindhoven, die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici ‘door de kop schieten’ of ‘ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream’. Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak in de rechtbank in Rotterdam. PVV’er Wilders is aanwezig in de rechtbank om de verdenkingen aan te horen.

Het gaat om Abdessamad O. (20), Hasan A. (31), Huseyin A. (31), Marwan M. (26), Mohammad G. (26), Redwan A. (21), Sawiz A. (26) en Younes A. (26). Volgens justitie zou de groep sympathiseren met IS en jihadistisch gedachtegoed. De verdachten trainden maandenlang in een garagebox in Eindhoven om ‘fit te worden voor de strijd’. Zij werden in september van hun bed gelicht en opgepakt. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er nog geen concrete plannen of data voor een aanslag.

De officier van justitie las vanmorgen tijdens de zogenoemde pro-formazitting gesprekken voor van de verdachten: daarin spreken ze vrijuit over het ‘door de kop schieten’ van Wilders en hoe ze dan de geschiedenis in zullen gaan. ,,Dan ben je legendary.” Ook spraken ze over wapens en keken ze gruwelijke IS-instructievideo’s over het plegen van een aanslag en hoe je een mens doodt met een mes of explosief.

De officier legde uit waarom al in een vroeg stadium werd besloten deze mannen op te pakken, voordat ze hun plannen concreet zouden maken. Dat het ging om een grap, zoals de verdediging zegt, gelooft justitie niet. ,,Er viel niets te lachen.” De verdachten bespraken ook hoe ze een aanslag wilden plegen op een chipfabrikant in Veldhoven en hoe ze wapens wilden maken met een 3D-printer. Een van de mannen zei dat hij ‘de nieuwe Bin Laden’ wilde worden.

PVV-voorman Geert Wilders is bij de rechtszaak aanwezig. Hij luistert onbewogen en kijkt af en toe op zijn telefoon. ‘Kijken of de islamitische terreurverdachten uit Eindhoven die me wilden onthoofden ook echt blijven vastzitten of door de rechter worden vrijgelaten’, laat hij weten via Twitter. Wilders zou het ‘echt verschrikkelijk’ vinden als de jongens vandaag worden vrijgelaten. ‘Ze wilden me vermoorden, neerschieten en onthoofden.

-Ad.nl-