Italiaanse premier Draghi vraagt 80-jarige president Mattarella aan te blijven

29 January 2022

Comments: 0

Zaterdag 29 januari 2022- Premier Draghi van Italië heeft president Mattarella gevraagd om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Mattarella heeft al gezegd dat hij dat niet wil, maar de landelijke en regionale volksvertegenwoordigers worden het, maar niet eens over wie het dan moet doen. Draghi zou Mattarella hebben gevraagd in het belang van “het welzijn en de stabiliteit van het land” aan te blijven.

Het mandaat van de 80 jaar oude Mattarella loopt 3 februari af. Hij wil niet nog eens zeven jaar president zijn. 1009 landelijke en regionale afgevaardigden proberen al zes dagen een opvolger te kiezen, maar dat levert nog niets op. Even leek het hoofd van de veiligheidsdiensten, Elisabetta Belloni, de eerste vrouwelijke president van Italië te worden, maar onenigheid binnen de regerende Vijfsterrenbeweging gooide roet in het eten.

De afgelopen dagen nam het aantal stemmen voor Mattarella toe, hoewel hij duidelijk heeft aangegeven dat hij niet wil. Woensdag kreeg hij 125 stemmen, donderdag 160 en vrijdag 336. “Het parlement wil Mattarella”, koptLa Repubblica vandaag.

Aan het begin van de week was premier Draghi de gedoodverfde kandidaat. Hij heeft de vereiste ervaring en staat boven de partijen, vinden velen. Maar de parlementariërs willen hem niet kwijt als premier. Wat Mattarella nu zal doen, is niet bekend. Er is een mogelijkheid dat hij nog een tijdje president blijft en dat Draghi het dan overneemt, maar daar is nog niets over gezegd.

-Nos-