Meer dan 50 miljoen mensen getroffen door stedelijke conflicten

28 January 2022

Comments: 0

Vrijdag 28 januari 2022- De secretaris-generaal van  de Verenigde Naties zei dinsdag dat meer dan 50 miljoen mensen worden getroffen door stedelijke conflicten over de hele wereld. Antonio Guterres opende een debat in de Veiligheidsraad over de bescherming van burgers die verstrikt raken in stedelijke conflicten en zei dinsdag dat meer dan 50 miljoen mensen momenteel worden getroffen door gevechten in steden.

Hij legde uit dat stedelijke oorlogvoering burgers het risico geeft van belegeringen en blokkades die de weg vrijmaken voor hongersnood. Het dwingt ook miljoenen mensen op de lange weg naar ballingschap. In stedelijke gebieden van Afghanistan tot Libië, Syrië of de Centraal-Afrikaanse Republiek lopen stedelingen een groter risico om gedood of gewond te raken.

Het gebruik van explosieve wapens in drukke gebieden en het ernstige psychologische trauma dat het achterlaat, zijn slechts twee voorbeelden. Als voorbeeld noemde hij de gevechten van vorig jaar in Gaza tussen Israël en Hamas-militanten. In Afghanistan heeft een explosieve aanval afgelopen mei bij een middelbare school in de hoofdstad Kabul 90 studenten, voornamelijk meisjes, het leven gekost en nog eens 240 mensen gewond geraakt, zei hij.

De VN-chef verklaarde dat “verantwoordelijkheid voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht van essentieel belang was”. Antonia Guterres voerde ook aan dat lidstaten de politieke wil moeten tonen om vermeende oorlogsmisdaden maximaal te onderzoeken en te vervolgen.