Meer dan de helft van Europeanen kan besmet raken

13 January 2022

Comments: 0

Donderdag 13 januari 2022-Ā Met het huidige besmettingsritme kan binnen twee maandenĀ meer dan de helft van de Europeanen besmet zijn met deĀ omikronvariant van het coronavirus. Daarvoor waarschuwde Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), op de eerste persconferentie van deze afdeling, voor het jaar 2022.Ā Hij sprak daarbij van een vloedgolf aan omikron.

ā€œHet wordt nog zeker drie maanden lastig met hobbelsā€, voorspelde David Nabarro, speciale gezant van de WHO, eerder al aan Sky News. ā€œWe zitten nog volop in de marathon en kunnen nog niet zeggen dat we aan het einde zijn, ook al is dat in zicht. We zijn er nog niet.ā€Ā Volgens Nabarro moeten we voorbereid zijn op nieuwe uitbraken van varianten van het coronavirus, ook al wordt het virus dan endemisch zoals de griep.

Het is dan zaak om heel snel in te grijpen, zei hij.Ā Nabarro verwees naar de pieken die zich tot nu toe om de drie Ć  vier maanden voordoen.Ā Volgens Europees WHO-directeur Hans Kluge zijn we intussen wel veel beter geworden in het managen van die uitbraken.Ā Nabarro waarschuwde er verder voor dat de gezondheidszorg in West-Europa de druk nog wel net aankan, maar dat die in vele andere delen van de wereld overspoeld wordt.Ā Volgens Nabarro is tegelijkertijd zeker in armere landen geen ruimte voor strenge beperkingen.Ā Kluge stelde ook dat de ongeziene schaal van overdracht leidt tot een toename van de ziekenhuisopnames. De mortaliteit blijft volgens hem stabiel.