Melkveesector heeft dringende aandacht nodig

19 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 19 januari 2022- “De grote achteruitgang in de melkveesector, heeft diverse oorzaken en dient structureel aangepakt te worden”. Woorden van Ravi Narain, hij is lid van de Agrarische Adviesraad Saramacca (AAR). De adviesraad heeft afgelopen zaterdag een onderhoud gehad met minister Parmanand Sewdien van LVV over met name uitbreiding van de melkveestapel. Volgens Narain is vergrijzing ook één van de boosdoeners voor met name een lage productie van rauwe melk.

De lokale melkproductie bedraagt 2 miljoen liters per jaar en de consumptie 7 miljoen liters. De AAR heeft tijdens het gesprek met de minister in bijzijn van Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga het voorstel gedaan voor het opzetten van een model trainingscentrum. Dit centrum moet volgens Narain een multifunctionele rol vervullen voor met name het bijscholen van melkveeboeren en het trainen van jongeren.

Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga bevestigt het voorstel van de AAR voor het opzetten van een model trainingscentrum. Ze geeft aan dat het commissariaat zich zal blijven inzetten voor onder andere het bieden van technische assistentie aan de belanghebbend in de melkveesector. Ze hoopt eveneens dat het startsein voor de bouw  niet lang zal duren. Het ministerie van Landbouw,Veeteelt en Visserij geeft in een persbericht aan dat er binnenkort een stimuleringsplan wordt opgesteld voor de melkveesector.