Nederlandse demissionair premier draagt formatie-verslag over

10 January 2022

Comments: 0

Maandag 10 januari 2022- Formateur en demissionair premier Mark Rutte heeft zaterdag het eindverslag van de formatie overgedragen aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarmee is de langstlopende formatie in de Nederlandse geschiedenis voorbij. In het verslag geeft Rutte aan welke afspraken er zijn gemaakt voor zijn vierde kabinet, bijvoorbeeld over de verdeling van ministersposten onder de partijen. Ook schrijft hij dat alle beoogde bewindslieden bereid zijn om toe te treden tot het nieuwe kabinet.

Dit werd bevestigd tijdens het zogeheten instellend beraad, dat eerder zaterdag plaatsvond. Morgen is de officiële beëdiging van het kabinet-Rutte IV. Zijn vorige kabinet is op vijf dagen na, een heel jaar demissionair geweest. Op 15 januari 2021 diende Rutte het ontslag van zijn kabinet in, vanwege de conclusies in een Kamerrapport over de toeslagenaffaire.

De aanstaande ministersploeg van kabinet-Rutte IV begon zaterdag opgewekt aan haar eerste overleg. De beoogde bewindspersonen kwamen voor het eerst bij elkaar in de Rolzaal in het ministerie van Algemene Zaken, voor het zogeheten constituerend beraad. Daarin worden afspraken vastgelegd over onder meer de taakverdeling.