Omikronvariant heeft deltavariant in Nederland verdrongen

20 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 20 januari 2022 – De omikronvariant van het coronavirus heeft volgens het RIVM de deltavariant inmiddels verdrongen. Zo’n 95 procent van de nieuwe infecties wordt veroorzaakt door de omikronvariant, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

“Het beeld is aan het kantelen”, stelt Van Dissel vast. Hij wijst er nog eens op dat de omikronvariant minder vaak tot ziekenhuisopnames leidt dan de deltavariant. Ook worden minder mensen zo ziek dat ze op de intensive care belanden. Maar hoe groot het verschil precies is, kan Van Dissel nog niet zeggen.

De directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) voegde eraan toe dat een deel van de coronapatiënten die nu in het ziekenhuis liggen met de deltavariant besmet is. Zij zijn besmet geraakt toen de deltavariant nog meer rondging.

De omikronvariant gaat nu voornamelijk onder jongere mensen rond. Onder zestigplussers is het aantal besmettingen relatief veel lager. Veruit de meeste mensen in die groep hebben inmiddels een boosterprik gehaald. Tegelijkertijd maken de laatste RIVM-cijfers duidelijk dat ook een booster “geen 100 procent bescherming” biedt, zegt Van Dissel.

RIVM-aannames aan pessimistische kant
Volgens de OMT-voorzitter zijn veel aannames waar het RIVM vooralsnog mee werkt aan de pessimistische kant. Zo worden de kans op een ziekenhuisopname en de kans om op de intensive care te belanden bij een besmetting met de omikronvariant gelijkgesteld aan de kansen daarop bij de deltavariant.

De komende tijd zal het steeds vaker voorkomen dat mensen met andere aandoeningen én een besmetting met de omikronvariant in het ziekenhuis belanden, in plaats van alleen door een corona-infectie, zegt Van Dissel. Hoewel voor beide patiënten maatregelen moeten worden genomen, zoals isolatie en opname op een corona-afdeling, verschilt de ligduur. “De ligduur ligt vooralsnog op zeven dagen, maar iemand die voor een andere aandoening mét omikron wordt behandeld, is vaak sneller weer weg. Je krijgt dan verschillende ligduren.”

-nu.nl-