Ontwikkelingen DNA niet onopgemerkt gebleven

30 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 30 januari 2022- De ontwikkelingen van De Nationale Assemblee (DNA) zijn niet onopgemerkt gebleven. Dit zegt Ahilia Bhagwandin, pas afgestudeerd van het Instituut voor de Opleiding van Leraren, in het vak Geschiedenis. Zij heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van het parlement in de periode 1948 tot 2000.

In 1996 werd het eerste parlementsgebouw door brand verwoest. Dit gebouw stond op de hoek van de Henk Aaronstraat en de Grote Combéweg. Op 4 november 2019 werd de eerste steen gelegd om het oud DNA gebouw opnieuw op te zetten.

De geschiedenis van De Nationale Assemblee voert ons ook terug naar de naamswijziging die het gebouw heeft doorstaan. Na de verkiezingen van 5 april 1866 werd het de Koloniale Staten genoemd; in 1936 werd het Staten van Suriname; in 1975 werd het Parlement van de republiek Suriname genoemd en vanaf 1987 werd het parlement De Nationale Assemblee.

Grace Ruth Howard beter bekend als Grace Schneiders-Howard was de eerste gekozen vrouwelijke politica in Suriname. Zij nam plaats in de Koloniale Staten; het was toendertijd, vooral in Suriname, een grote gebeurtenis dat een vrouw deelnam in de Koloniale Staten.

De eerste vrouwelijk voorzitter van De Nationale Assemblee was Marijke Djawalapersad, vanaf 10 oktober 1996 tot 14 juli 2000. Djawalapersad geeft aan hoe zij die periode heeft ervaren.

Er zijn verschillende diepte punten geweest voor De Nationale Assemblee zoals de brand in 1996, maar ook de periode 1980 waarbij het parlement buitenwerking werd gesteld. Vorig jaar heeft de regering, ondanks de Covid-19-pandemie, enkele activiteiten georganiseerd in verband met de viering van 155 jaar DNA.  Op 8 mei 2021, bestond DNA 155 jaar.