Politie ontruimt cannabis-aanplant bij kabinet van Zuid-Afrikaanse president

14 January 2022

Comments: 0

Vrijdag 14 januari 2022-Ā De Zuid-Afrikaanse politie heeft een cannabistuin, die alĀ meer dan drie jaar door inheemse Khoisan-activisten buitenĀ het kantoor van president Cyril Ramaphosa is verbouwd,Ā ontruimd. De politie arresteerde een Khoisan-leider die zichĀ vastklampte aan een schouderhoge cannabisplant, terwijlĀ deze over het presidentiĆ«le gazon in Pretoria werd gesleept.

De Khoisan stonden vroeger bekend als Bosjesmannen of Hottentotten – een naam die in de 17e eeuw door Nederlandse kolonisten werd bedacht. De naam weerspiegelde de kliks die kenmerkend zijn voor hun talen.Ā De dekzeil-tenten van de groep zijn sinds 2018 een vaste waarde op de smaragdgroene gazons van het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president, toen ze een campagne begonnen voor officiĆ«le erkenning van hun talen.

EĆ©n van de tenten is slechts enkele meters verwijderd van een gigantisch bronzen standbeeld van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van het land.Ā Ongeveer 20 politieagenten, sommigen in oproeruitrusting, anderen te paard en sommigen met speurhonden, vielen de kleine groep binnen.Ā De politie reageerde niet op het verzoek van AFP om commentaar, maar journalisten hoorden agenten ter plaatse zeggen dat de inval betrekking had op cannabis die zo’n zes maanden geleden in de moestuin van de activisten was geplant.

In 2018 decriminaliseerde de hoogste rechtbank van Zuid-Afrika het privƩ- en persoonlijk gebruik van cannabis in een historische zaak. Daarin namen wetshandhavingsinstanties het op tegen voorstanders van de plant, plaatselijk bekend als dagga.