Royce de Vries, zoon van doodgeschoten Peter R., ook gewaarschuwd voor levensgevaar

3 January 2022

Comments: 0

Maandag 03 januari 2022-¬†Royce de Vries, zoon van de in juli vermoorde Peter R. de Vries, is door de politie gewaarschuwd dat ook hij gevaar loopt. Reden kan zijn dat hij¬†de zussen van kroongetuige Nabil B. als advocaat bijstond, al heeft hij¬†direct na de aanslag op zijn vader¬†de juridische bijstand aan hen gestaakt. De recherche onderzoekt een tip aan de politie dat onbekenden ook Royce de Vries willen vermoorden. ,,De enige reden die¬†ik kan bedenken, is dat¬†ik¬†als advocaat¬†de¬†onschuldige¬†zussen van¬†Nabil B. heb bijgestaan in een civiele kwestie tegen de staat. Daar ben ik mee gestopt toen¬†mijn vader was neergeschoten”, zegt De Vries. ,,Ik deed¬†dat uit veiligheidsoverwegingen anoniem, z√≥ anoniem dat¬†zelfs¬†andere kantoorgenoten van niets wisten, maar de opsporingsdiensten zijn zo onzorgvuldig geweest het te laten uitlekken, waarna het¬†ook nog eens¬†in de media is gemeld.”

Nadat was bekendgemaakt dat De Vries¬†de zussen bijstond,¬†overwoog hij¬†daar al mee te stoppen. ,,Door de¬†aanslag op mijn vader¬†is dat versneld en kwamen¬†de zussen¬†w√©√©r zonder¬†advocaat¬†te zitten”, zegt De Vries. ,,Ik heb mijn eigen familie in het ziekenhuis moeten beloven dat ik mijn handen¬†volledig¬†van de procedures voor de familie¬†van Nabil¬†B. zou aftrekken.¬†Het¬†was niet het moment om eigenwijs te zijn.‚Äô‚Äô

Eerder al waren andere advocaten afgehaakt omdat ze er na een reeks missers niet meer op vertrouwden dat de overheid in staat zou zijn hun identiteit goed af te schermen. Dat wordt beschouwd als de enige manier om zonder zware beveiliging de familieleden van Nabil B. bij te staan. Van hem zijn inmiddels broer Reduan (maart 2018), advocaat Derk Wiersum (september 2019) en vertrouwensman Peter R. de Vries (6 juli 2021) vermoord.  De opsporingsdiensten gaan ervan uit dat de opdracht voor de moorden kwam van de criminele organisatie rond Ridouan Taghi, die door Nabil B. van grof onderwereldgeweld is beschuldigd, waaronder een reeks liquidaties. Hard bewijs daarvoor ontbreekt vooralsnog.

De bijstand die De Vries¬†aan de¬†zussen¬†verleende, had overigens niets te maken met¬†de strafzaak Marengo¬†waarin Nabil B. kroongetuige is. ,,Ik heb deze familieleden bijgestaan in civiele kwesties tegen de staat. Mijn bijstand had geen enkele betrekking op Marengo, omdat ik geen strafrechtadvocaat ben. Bovendien was mijn vader juist teruggetreden van ons kantoor omdat hij zich w√©l met Marengo ging bezighouden. Dat was anders voor niets geweest.”

,,Naar aanleiding van de dreiging die er momenteel kennelijk op mij rust, zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van deze dreiging”, zegt De Vries. ,,Ik hoop met het naar buiten brengen van deze informatie de dreiging te doen stoppen.” Over de genomen veiligheidsmaatregelen doet De Vries om voor de hand liggende redenen geen mededelingen.

-Ad.nl-