Sampie: ā€œMedische Zending verdient meer aandacht

27 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 27 januari 2022-Ā De Medische Zending (MZ) moet meer aandacht krijgen van de regering. Met deze woorden brak ABOP DNA-lid Edgar SampieĀ  een lans voor MZ, in De Nationale Assemblee. Hij kan zich niet voorstellen dat zo een belangrijke medische organisatie, niet op tijd en niet op een adequate manier wordt voorzien van subsidie. En dit, tijdens een pandemie.

Sampie vroeg zich ook af hoe de 10 artsen die verbonden zijn aan de Medische Zending, uitbetaald zullen worden. Van de regering wil hij weten hoe dat plan eruit zal zien, zodat ook de artsen weten waaraan zij toe zijn. De parlementariĆ«r vroeg in zijn betoog ook aandacht voor het Atjoni Streekziekenhuis. De staat heeft reeds SRD 18 miljoen geĆÆnvesteerd in dit ziekenhuis, dat nog niet operationeel is.

Krishna Mathoera, de minister ad interim van Volksgezondheid, gaf aan dat de zorgverlening een uitdaging is; niet alleen in de kustvlakte, maar ook in het binnenland. De regering kan de Cubaanse artsen niet meer betalen, omdat Suriname reeds een schuld van 2 miljoen USD moet aflossen bij Cuba. Volgens Mathoera is er een plan waarbij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending de handen ineen zullen slaan om kwalitatieve zorg aan te bieden.