Transplantatie van varkenshart bij mens

12 January 2022

Comments: 0

Woensdag 12 januari 2021- Voor het eerst is een varkenshart bij een mens getransplanteerd. Dat is een primeur in de medische wereld, schrijft The New York Times. Amerikaanse artsen van de University of Maryland School voerden vorige week vrijdag de acht uur durende operatie uit in Baltimore in de Verenigde Staten.

De 57-jarige Amerikaan David Bennett uit Maryland, die een levensbedreigende hartaandoening heeft, ging vrijdag onder het mes. Hij kreeg het hart van een genetisch gemodificeerd varken, waarvan de genen zo waren veranderd dat die niet langer het molecuul bevatten dat tot directe afstoting in het menselijk lichaam leidt.

Volgens The New York Times is het de eerste keer dat er een varkenshart werd gebruikt voor een harttransplantatie.

De man riskeerde de operatie, omdat hij sowieso was gestorven zonder nieuw hart. “We zijn dolblij. Momenteel gaat alles goed, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Een transplantatie met een varkenshart is nog nooit eerder gedaan”, reageert Bartley Griffith, de chirurg die de operatie leidde. Het is niet de eerste keer dat er een orgaan van een varken bij een mens wordt geplaatst.

Vorig jaar in oktober kreeg een hersendode patiënt met nierfalen een varkensnier. De nier heeft iets meer dan twee dagen normaal gefunctioneerd en werd niet afgestoten door het lichaam van de vrouw. Dierenrechtenorganisaties zoals People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) uiten heel wat kritiek op transplantaties met organen van dieren.