Zeker 70 doden door tropische storm in Zuidoost-Afrika

28 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 28 januari 2022 – In het zuidoosten van Afrika zijn de afgelopen dagen minstens zeventig mensen omgekomen door overstromingen. De watersnood is het gevolg van de tropische storm Ana, die gepaard ging met hevige regenval.

De meeste doden vielen op Madagaskar, dat als eerste met de tropische storm te maken kreeg. Daar kwamen 48 mensen om het leven, meldt de BBC. Zo’n 130.000 mensen ontvluchtten hun huizen om elders beschutting te zoeken. In de hoofdstad Antananarivo traden rivieren buiten hun oevers. De belangrijkste snelweg in het land liep op meerdere plekken zware schade op door landverschuivingen.

In Malawi zijn zeker elf doden gevallen, maar het werkelijke dodental ligt vermoedelijk hoger. Zeker 20.000 mensen zijn getroffen door het noodweer. Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen. Er zijn noodkampen opgezet voor de daklozen en gewonden.

In Mozambique zijn achttien mensen omgekomen. Door de tropische storm zijn daar 10.000 huizen verwoest, evenals een aantal scholen en ziekenhuizen. Premier Carlos Agostinho do Rosário heeft om internationale hulp gevraagd. Unicef zegt hulpverleners naar het land te sturen. De organisatie schat dat zo’n 45.000 mensen hulp nodig hebben.

De resten van de tropische storm zijn weggetrokken richting Zimbabwe. Inmiddels ontstaat er een nieuwe storm boven de Indische Oceaan. Het stormseizoen houdt de komende twee maanden nog aan.

-nos.nl-