26 doden toen hoogspanningskabel op een markt in Congo viel

4 February 2022

Comments: 0

Vrijdag 04 februari 2022- Zesentwintig mensen kwamen woensdag om het leven toen een bovengrondse hoogspanningskabel in een met water gevulde greppel viel op een markt in Kinshasa, de hoofdstad van Democratische Republiek  Congo. Dat zeiden lokale autoriteiten.

“De kabel brak en het stroomuiteinde viel in een sloot die na de ochtendregen met water was gevuld. Op dit moment zijn 26 mensen overleden door elektrocutie”, vertelde Charles Mbutamuntu, de woordvoerder van de provinciale overheid van Kinshasa, aan AFP.

De sloot loopt over de populaire voedselmarkt Matadi-Kibala in het westen van de stad, een uitgestrekte metropool met meer dan 10 miljoen mensen. De meeste doden waren handelaren en klanten, en enkele voorbijgangers. De lichamen werden naar het mortuarium gebracht en er is een onderzoek geopend om de verantwoordelijkheid vast te stellen, zei Mbutamuntu.

Op video’s die op sociale media circuleren, is te zien hoe lijken over marktkramen liggen met hun benen ondergedompeld in modderig water, in sommige gevallen tot aan de knieĂ«n. De elektriciteitsinfrastructuur in de Democratische Republiek Congo is vaak slecht onderhouden. In Kinshasa, dat kwetsbaar is voor tropische stortbuien, zijn verschillende districten gevoelig voor overstromingen als gevolg van slecht onderhouden drainagesystemen uit het koloniale tijdperk.