Advocaat Yvanna Simpson: “De staat heeft geen andere keus”

1 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 01 februari 2022- De staat Suriname heeft geen andere keus dan uitvoering te geven aan het vonnis zoals toegewezen door het Hof van Justitie. Dit zegt Audrey Tjon a Sie. Zij is de advocaat van transseksuele, Yvanna Paris Simpson. Yvanna mag melding maken bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken dat zij vrouw is.

Simson heeft in 2009 een geslachtsveranderingsoperatie laten uitvoeren door medici. Zij is als kind van het mannelijk geslacht geboren, maar volgens Tjon a Sie beschikt Suriname nog niet over wetgeving ten aanzien van transgenders. Er is tenminste een basis gelegd, geeft de jurist aan.

Centraal Bureau voor Burgerzaken, Directeur Anastatia Kanapé geeft aan op de hoogte te zijn van de case “Yvanna Simpson tegen de staat Suriname”. Volgens haar kan de staat, met als uitvoerend orgaan het CBB niet overgaan tot uitvoering van het vonnis, alvorens zij over het vonnis beschikt. Verder geeft zij aan dat het in hoger beroep gaan van de staat in eerste instantie niet gezien moet worden als discriminatie naar transseksuelen.