Dominicaanse republiek beëindigt maskerplicht

21 February 2022

Comments: 0

Maandag 21 februari 2022- De Dominicaanse Republiek beëindigde donderdag alle COVID-19-beperkingen voor de volksgezondheid, inclusief een maskerplicht en vaccincontroles in openbare ruimtes. Dit, ondanks het nog niet bereiken van het vaccinatiedoel van de regering van 70% dekking voor volwassenen.

President Luis Abinader deed de aankondiging eind woensdag op sociale media en in een televisiebericht. De Caribische natie, die het eiland Hispaniola deelt met Haïti, begon afgelopen juli met het versoepelen van de COVID-19-inperkingsmaatregelen, toen de autoriteiten een avondklok beëindigden die sinds maart 2020 van kracht was.

Voorafgaand aan de laatste aankondiging had de regering gezichtsbedekking op openbare plaatsen en een vaccinatiebewijs vereist voordat ze met het openbaar vervoer gingen of naar lokale bedrijven kwamen om te werken of te winkelen.

De minister van Volksgezondheid, Daniel Rivera, vertelde donderdag aan verslaggevers dat het beëindigen van de inperkingsmaatregelen te wijten was aan “constante verminderingen” van zowel COVID-19-infecties als sterftecijfers.

Functionarissen hebben meer dan 4.300 dodelijke slachtoffers geregistreerd als gevolg van COVID-19, en hoewel slechts acht van de 32 provincies van het land het vaccinatiedoel van 70% hebben bereikt, zijn volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, nieuwe infecties de afgelopen vier weken met ongeveer 10% gedaald.

Nadat het bevel van Abinader was aangekondigd, sprak de vakbondsleider van gezondheidswerkers, Senen Caba, zijn bezorgdheid uit dat het besluit om de coronavirusbeperkingen te beëindigen, niet-gevaccineerde Dominicanen zou kunnen ontmoedigen om hun vaccinatie te krijgen.