Grassalco-arbeiders zien het niet meer zitten

1 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 02 februari 2022- Medewerkers van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco hielden maandag een protestbijeenkomst buiten de Nationale Assemblee en het kabinet van de president. In het parlement werd een petitie aangeboden aan president Marinus Bee en de brief werd door directeur Ajai Moensi in het kantoor van de president ontvangen.

De actie De arbeiders droegen spandoeken waarop zij hun wensen en grieven uitten. In de verzoekschriften spreken de arbeiders hun ongenoegen uit over de situatie bij Grassalco, waardoor de lonen al maanden niet op tijd worden uitbetaald, ook andere regelgeving ontbreekt, de precaire financiële situatie van het bedrijf. Nadat de regering Bouterse in 2019 in een brief had geoordeeld dat de 20 procent royalty die Grassalco ontving als onderdeel van de mineralendeal met Iamgold opnieuw zou worden gebruikt. Grassalco heeft niet langer toegang tot de goudvoorraden van de Vennootschap die worden aangehouden door de Royal Mint of Canada.

Het lijkt er ook op dat het bedrijf de staat meer dan $ 500 miljoen aan royaltybetalingen verschuldigd is. In de petitie zeggen werknemers dat ze hoopten dat de huidige regering de betwiste brief zou intrekken zodat Grassalco werknemers zou betalen, waarvan ze zeggen dat ze kunnen hergebruiken als je wilt werken, maar dat is niet mogelijk met verouderde machines en apparatuur die constant kapot gaan omdat ze niet overtuigd waren van wat er bij een eerdere presidentsverkiezing in het investeringsplan van het bedrijf was gezet.

Deze is inmiddels aangepast en naar de overheid gestuurd, maar het vervolggesprek met het staatshoofd is er niet, wat de onzekerheid bij werknemers over hun toekomst en baanzekerheid alleen maar vergroot. De arbeiders eisen dat de brief wordt “vernietigd”, zodat de royalty’s terugvloeien in Grassalco’s schatkist. President Santokhi moet de Raad van Bestuur van Grassalco uiterlijk binnen veertien dagen ontvangen, zodat deze het herziene businessplan kan presenteren, uitleggen en goedkeuren. Het parlement moet een dringend debat met de regering voeren over de toekomst van Grassalco voor de nabije toekomst. Parlementsvoorzitter Bee zei dat hij de zorgen van het personeel begreep. Het lijdt geen twijfel dat het bedrijf in ernstige problemen verkeert, aangezien de lonen niet optimaal kunnen worden betaald. Een snelle oplossing hoeft echter niet de juiste te zijn, zei Bee. De universiteit zal serieus omgaan met klachten van het personeel en zal samenwerken met regeringsleiders en bedrijfsleiders om oplossingen te vinden.