Kromosoeto krijgt 5 jaar gevangenisstraf en Faranaaz Alibaks- Hausil 3 jaar

1 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 01 februari 2022- Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kreeg vandaag een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd door rechter Maytrie Kuldip Singh. Hij heeft ook een boete opgelegd gekregen van SRD 150.000 of 12 maanden subsidiair.

De rechter voerde aan dat Kromosoeto heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Het gaat om een duurzaam samenwerkingsverband tussen een of meer personen. Kromosoeto, Robert van Trikt (ex-president van de Centrale Bank van Suriname), Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën) en Faranaaz Alibaks-Hausil hebben zich volgens de rechter geruime tijd beziggehouden met onrechtmatige trekkingen van gelden bij de Centrale Bank van Suriname. Er is SRD 3 miljard aan blanco kredieten verstrekt aan het Ministerie van Financiën. Elk van de verdachten heeft een afzonderlijke bijdrage geleverd. Kromosoeto is medepleger bij de overtreding van de Anticorruptiewet. Hij is een publieke functionaris, waardoor de Anticorruptie wet op hem van toepassing is.

Ook is het bewijs geleverd voor medeplichtigheid aan ambtsverduistering. Volgens Kuldip Singh functioneerde de SPSB in de tijd van Kromosoeto als directeur als een corrupt orgaan. Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname is ook veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Zij kreeg een boete van SRD 100.000 opgelegd, te vervangen door 10 maanden hechtenis. De rechter heeft vastgesteld dat Alibaks-Hausil schuldig is aan overtreding van artikel 13 lid 1a van de Anticorruptie wet. Alibaks-Hausil heeft op de zittingen steeds aangegeven dat ze onschuldig is.