Maandag 21 februari 2022- De World Wildlife Fund (WWF) Guianas heeft in samenwerking met Stichting Suresur en de Nola Hatterman Art Academy de “Earth Hour Plastic Art Project” gelanceerd. Tijdens dit project zullen kinderen en jongeren de komende weken werken aan kunstwerken van plastic afval om zo aandacht te vragen voor het probleem van plastic vervuiling. Sunil Puljhun, coördinator Nola Hatterman Art Academy, geeft aan dat wij als ouderen de taak hebben om het goede voorbeeld te geven aan de volgende generatie.
Het “Plastic Art project” staat in het teken van Earth Hour, de jaarlijkse wereldwijde campagne van WWF die dit jaar op 26 maart plaats vindt. Tijdens Earth Hour wordt er aandacht gevraagd voor de kwetsbare natuur. Tussen 20.30 en 21.30 lokale tijd doen wereldwijd miljoenen mensen voor één uur het licht uit als signaal dat we beter met de aarde moeten omgaan.
WWF-Guianas richt zich dit jaar met Earth Hour op plastic vervuiling dat een steeds groter gevaar vormt voor het leven op aarde. Ook in Suriname is dit sterk toegenomen. Veel plastic belandt via de rivieren in de oceaan waar het verstrekkende gevolgen heeft voor het leven onder water/ voor de onderwaternatuur. Zo hebben wereldwijd 52% van zeeschildpadden plastic in hun maag.
Ook de gezondheid van de mens loopt gevaar, doordat wij plastic binnenkrijgen via visconsumptie. Glenn Ramdjan, voorzitter van de stichting Suresur, benadrukt dat het verantwoordelijkheidsgevoel voor wat er met ons afval gebeurd beter opgang moet komen. Volgens Dylan de Gruijl, communications-manager WWF Guianas moet de bewustzijn niet alleen komen van organisaties. Dit moet ook van persoon tot persoon geschieden.