LVV: “per januari 2022 importstop broedeieren uit Europa”

4 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 04 februari 2022- Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een importstop ingelast op broedeieren en pluimvee uit Nederland. Dit, vanwege een uitbraak van de vogelgriep die nu heerst op boerderijen. Directeur Gerardus van den Bergh van de Doksenclub, is het niet eens met de wijze waarop het Ministerie heeft gehandeld. Aan de andere kant benadrukt Minister Prahlad Sewdien dat de veiligheid van de samenleving voorop staat.

Volgens directeur Van den Bergh ligt het niet aan de vogelgriep. Jarenlang heeft het buitenland te kampen gehad met allerlei ziektes; daarvan moet er nu geen punt gemaakt worden, vindt van den Bergh. Naar eigen zeggen, importeert hij al ruim 12 jaren broedeieren uit Nederland. Van den Bergh geeft verder aan, dat het Kwekerscollectief eerder al een gesprek heeft gehad met minister Sewdien, echter, zonder resultaten. Een kippen-project dat werd gelanceerd, kan nu niet verder uitgevoerd worden, omdat Van den Bergh geen broedeieren kan importeren. Zijn onderneming dreigt failliet te gaan.

Importeurs moeten zich houden aan de voorschriften van het ministerie van LVV, benadrukt Minister Sewdien. Suriname moet ook letten op de zorgpunten, wanneer het aankomt op ziektes. Importeurs worden wel in de gelegenheid gesteld om uit andere landen, die geen last hebben van ziektes, broedeieren te importeren.