Noord- west Europa zwaar getroffen door storm

20 February 2022

Comments: 0

Zondag 20 februari 2022-Ā Storm Eunice raasde op 19 februari 2022Ā Ā over Noordwest-Europa. Er worden nog stevige windstoten verwacht langs deĀ Duitse kust. Eunice heeft al minstens 13 doden opgeĆ«ist,Ā  grote materiĆ«le schade aangericht en enorme stroomonderbrekingen veroorzaakt.

Na zich boven Ierland te hebben ontwikkeld, trok de storm vrijdag over een deel van het Verenigd Koninkrijk en vervolgens over Noord-Frankrijk en de Benelux-landen. Daarna verplaatste de storm zich naar Denemarken en Duitsland – waar een groot deel van het noorden van het land op rood stond.

Duitse meteorologische diensten waarschuwden voor stormkracht met windstoten van meer dan 100 km/u, en zeiden dat er een risico was op ontwortelde bomen, omgevallen takken of beschadigde daken.

Mensen werden aangeraden om niet buiten te zijn.Ā Honderden vluchten, treinen en veerboten werden geannuleerd in Noordwest-Europa toen extreme wind uit Eunice, minder dan 48 uur na storm Dudley doorbrak. 13 sterfgevallen werden als gevolg van Eunice werden geregistreerd, waren er twee in Polen en Duitsland, vier in Nederland, drie in Engeland, Ć©Ć©n in BelgiĆ« en Ierland.

Veel van deze sterfgevallen zijn te wijten aan het vallen van bomen op voertuigen.Ā Ā Sterke windstoten in combinatie met hoogwater deden de angst voor overstromingen toenemen, vooral omdat er zware regenval werd verwacht.