Paus bidt voor vrede in Oekraïne

15 February 2022

Comments: 0

Dinsdag 15 februari 2022- Paus Franciscus leidde zondag een menigte op het Sint- Pietersplein in stil gebed voor Oekraïne. Daarbij deed hij een beroep op het geweten van politici om vrede te zoeken.

“Het nieuws uit Oekraïne is zeer verontrustend”, zei Franciscus, die veel oproepen heeft gedaan voor vrede in Oekraïne en vorige maand een internationale Dag van Gebed voor Vrede heeft geleid. “Ik vertrouw elke inspanning voor vrede toe aan de voorspraak van de Maagd Maria en de gewetens van verantwoordelijke politici”, zei hij zondag tegen duizenden mensen op het plein voor zijn wekelijkse zegen en boodschap.

‘Laten we in stilte bidden’, zei hij en de menigte werd even stil. Franciscus sprak een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden de Russische Vladimir Poetin in een 1 uur durende oproep had verteld dat het Westen resoluut zou reageren op elke invasie van Oekraïne, en eraan toevoegend dat een dergelijke stap wijdverbreid lijden zou veroorzaken en Moskou zou isoleren.

Moskou heeft herhaaldelijk ontkend dat het van plan is om Oekraïne binnen te vallen en zei dat het reageert op agressie van NAVO-bondgenoten en heeft die waarschuwingen afgedaan als “hysterie”. Op 23 januari riep paus Franciscus ook al op tot een oplossing van het conflict door middel van onderhandelingen en riep 26 januari uit tot de Dag van Gebed voor Vrede in Oekraïne.