Robby Graanoogst: “Prostaatkanker is geen makkelijke aandoening”

3 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 3 februari 2022- “Het is geen makkelijke aandoening. Je moet veel discipline aan de dag leggen om het te kunnen overbruggen.” Dit zegt Robby Graanoogst die 15 jaar geleden is gediagnosticeerd met prostaatkanker.
Morgen wordt wereldwijd aandacht besteed aan Wereld Kankerdag.

Prostaatkanker of prostaatcarcinoom is een mannenziekte. Het is een vorm van kanker die in de prostaat begint. Signalen van prostaatkanker kunnen dezelfde zijn als die van een goedaardige vergroting van de prostaat door vermeerdering van cellen. Een verzwakte straal tijdens het urineren, ‘s nachts frequenter moeten urineren en het onvermogen de urine lang in te houden, behoren ook tot enkele symptomen van prostaatkanker. De voormalige kapelmeester heeft de strijd tegen de aandoening overwonnen door middel van de juiste behandeling en een sterke wil.

Prostaatkanker is een meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en verkeert net als andere vormen van kanker in de taboesfeer. In Suriname is er nog veel onwetendheid over deze vorm van kanker en de gevolgen voor de patiënt en hun directe sociale omgeving.
Chas Warning, voorzitter van de Prostaatkanker Stichting Suriname geeft aan dat de organisatie ook de klappen van de Covid-19 pademie heeft ervaren. Desondanks wordt geprobeerd om een grote groep personen te voorzien van informatie over prostaatkanker.