VS zegt nieuwe IS-leider te hebben uitgeschakeld in Syrië

3 February 2022

Comments: 0

Donderdag 03 februari 2022- De nieuwe leider van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) is uitgeschakeld. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt na een operatie in het noorden van Syrië. De Amerikaanse president Joe Biden zei in een verklaring dat terroristische leider Abu Ibrahim Al Hashimi Al Qurayshi “buiten het slagveld” was “VERWIJDERD”. De operatie zou hebben geleid tot burgerdoden. Biden ging niet in op het lot van de IS-leider, maar overleefde de aanslag niet, aldus een hoge regeringsfunctionaris.

De president beloofde rond 15.30 uur (Nederlandse tijd) het Amerikaanse volk toe te spreken. Hij zei dat er geen Amerikanen werden gedood tijdens de operatie. Volgens getuigen arriveerden Amerikaanse speciale troepen in helikopters en vielen ze ‘s nachts een gebouw aan, wat naar verluidt tot hevige gevechten leidde. Al Hashimi Al Qurayshi was de opvolger van terroristenleider Abu Bakr Al Baghdadi, die in 2019 werd gedood toen Amerikaanse troepen zijn schuilplaats in Syrië bestormden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie sprak donderdagochtend al van een succesvolle antiterroristische operatie, maar zei niets over het doel. Lokale bronnen vertelden Reuters dat hij een jihadist was die banden had met Al Qaida. Dat blijkt fout te zijn. De terroristenleider verbleef in een huis in het dichtbevolkte gebied nabij de Syrische grens, waar ook veel vluchtelingen zijn.

Volgens de New York Times omsingelden Amerikaanse commando’s het huis, waarna vrouwen en kinderen werden opgeroepen via luidsprekers het terrein te verlaten. Na ongeveer twee uur begon een bittere strijd, waarbij ook de Amerikanen werden gebombardeerd met explosieven, schreef de krant op basis van getuigen en sociale netwerken. Een van de helikopters zou tijdens de missie technische problemen hebben gehad, het vliegtuig moest aan de grond blijven en werd later vernietigd door een Amerikaanse luchtaanval, de special forces trokken zich uiteindelijk terug in de resterende helikopters.

Op videobeelden is te zien dat lichamen uit het zwaar beschadigd huis worden gehaald. Volgens het in London gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zijn zeker negen mensen omgekomen, onder wie twee kinderen. De humanitaire organisatie Syria Civil Defense spreekt van dertien doden, onder wie zes kinderen en 4 vrouwen. Een hoge Amerikaanse militaire functionaris vertelde de New York Times dat Amerikaanse troepen niet verantwoordelijk waren voor een explosie in het gebouw.