Amsterdam en Ter Apel vangen eerste Oekraïense vluchtelingen op

1 March 2022

Comments: 0

Dinsdag 01 Maart 2022- Wethouder Rutger Groot Wassink is blij dat Amsterdam zo snel paraat kan staan voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen. In het A&O Hostel, waar bestaande plekken voor noodopvang zijn, is ruimte voor twee- tot driehonderd vluchtelingen, zegt een woordvoerder. Het gaat om opvang voor de korte termijn, dus voor een aantal dagen. De gemeente werkt nog aan plannen voor langetermijnopvang.

De afgelopen dagen hebben dertig Oekraïners zich gemeld bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Afgelopen weekeinde stond de teller al op vijftig mensen die zich in Ter Apel hadden gemeld.

Meerdere initiatieven gestart voor vluchtelingenopvang

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 500.000 mensen Oekraïne ontvlucht. De verantwoordelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen ligt daardoor nu óok bij het Rijk en de gemeenten.
Zij mogen in principe negentig dagen in Nederland verblijven en kunnen vrij reizen.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft al aangegeven mensen niet terug te sturen als er nog oorlog is. Ook asielzoekers uit Oekraïne die eerder naar Nederland kwamen, worden voorlopig niet teruggestuurd. Waar deze locaties zullen komen, is nog niet bekend.

Bron; Nu.nl