Donderdag 17 maart 2022-Ā Het is partijen niet gelukt de Nederlandse kiezer massaal te mobiliseren. Grote steden zagen een fors lager opkomstcijfer. Een verdere versnippering van het politiek landschap dreigt. Lokale partijen stevenen af op grote winst.
De Nederlandse kiezer lijkt deze verkiezingen meer dan ooit te negeren. De opkomstcijfers in grote steden als Amsterdam (46%), Rotterdam (39 %), Den Haag (43 %) en Utrecht (56,4 %) zijn fors lager dan vier jaar geleden en op plekken zelfs historisch laag.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (van het centrum-linkse PvdA) spreekt van een āteleurstellende opkomstā.
Landelijk lag het opkomstpercentage op 50,4 procent, het vorige dieptepunt was in 2014 nog 53,8 procent.
De eerste polls en uitslagen tonen een verdere verbrokkeling van het lokale politiek landschap in Nederland. Door de versplintering dreigt coalitievorming op veel plekken steeds lastiger te worden.Ā De opmars van de lokale partijen zet door, met nu 36,4 procent van de stemmen. Omgerekend zijn dat al 3.398 van de in totaal 8.237 raadszetels die zijn te verdelen over 333 gemeenten.
Vooraf werd al gevreesd voor de lagere opkomst.
De oorlog in OekraĆÆne overschaduwde deze stembusgang. Peilers stellen dat de zorgen over de Russische invasie de aandacht voor deze verkiezingen wegdrukte.Ā Diverse landelijke kopstukken kwamen ook niet toe aan campagnewerk.