Noodtoestand afgekondigd in El Salvador na 62 bendemoorden in 24 uur

28 March 2022

Comments: 0

Maandag 28 maart 2022- In El Salvador is de noodtoestand uitgeroepen nadat in het land binnen 24 uur 62 moorden waren gepleegd. Volgens de Salvadoraanse politie houden de moorden van gisteren verband met bendegeweld in het land. De noodstoestand blijft de komende 30 dagen van kacht. Ook geldt er een samenscholingsverbod en de communicatie zal worden gecontroleerd. Gedetineerden mogen hun cellen niet meer uit. ā€œJullie zullen geen zonnestraal meer kunnen zienā€, schrijft de president van El Salvador, Nayib Bukele, op Facebook. De moorden zijn in verschillende delen van El Salvador gepleegd.
Wat de aanleiding is van de opleving van het bendegeweld, is nog niet duidelijk. ā€œWe proberen te achterhalen wat er aan de hand is, wie erachter zit en hoe het wordt gefinancierdā€, schreef Bukele gisteren, eveneens op Facebook.
Daling moordcijfers
El Salvador is een zeer gewelddadig land, maar meer dan 60 moorden in Ć©Ć©n dag is ook hier uitzonderlijk. In 2020 was er juist een sterke daling te zien in de moordcijfers van El Salvador, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het jaar daarvoor werden er 2398 moorden geregistreerd door de nationale politie. In 2020 daalde dat cijfer naar 1322, en in 2021 nam het verder af naar 1140 moorden.

Omstreden president
Toch is Bukele ook omstreden. Mensenrechtenorganisaties verwijten hem dat hij de democratie in El Salvador ondermijnt. Ook veranderde hij de grondwet, waardoor hij ook na het verstrijken van zijn termijn, die in 2024 afloopt, kan blijven regeren. Mensenrechtenactivisten maken zich nu dan ook zorgen over de implicaties van de noodtoestand. “Dit is zeer zorgwekkend, zeker in een land waar er geen onafhankelijke democratische instellingen zijn”,. “Het veiligheidsbeleid moet altijd binnen de grenzen van de rechtsstaat blijven.”