Tientallen huizen bedolven voor aardverschuiving in Peru

18 March 2022

Comments: 0

Vrijdag 18 maart 2022- Een aardverschuiving heeft dinsdag in de noordelijke Peruaanse stad Retamas, tientallen huizen bedolven en minstens 15 mensen vastgezet. Dit melden de lokale autoriteiten. Een video die op sociale media circuleert, toont de instorting van een heuvel.

Manuel Llempen, de gouverneur van de regio La Libertad waar Retamas zich bevindt, vertelde de plaatselijke radio dat “de aardverschuiving volgens het voorlopige rapport, ongeveer 60 tot 80 huizen heeft bedolven.” “We hebben naar schatting tussen de 15 en 20 mensen die nog steeds vermist worden”, zei minister van Defensie Jose Gavidia dinsdagavond tijdens een bezoek aan de stad, zo’n 12 uur na de ineenstorting van de heuvel. Retamas ligt hoog in de Andes, op ongeveer 800 meter.

De politiecommissaris van de stad, luitenant Carlos Alberto Valderrama, vertelde AFP dat de politie en brandweer hun reddingsoperatie voortzetten. Retamas, een mijnstadje, ligt op 16 uur rijden van de regionale hoofdstad Trujillo aan de Pacifische kust.
Verschillende mensen die in hun woningen door de modder en rotsen bedolven waren, werden gered door buren die door hun daken en muren boorden, meldden lokale media. De Peruaanse president Pedro Castillo zei dat hij de getroffen stad zou bezoeken en beloofde regeringssteun voor getroffen families. Aardverschuivingen komen het vaakst voor in de Peruaanse Andes-regio tijdens de zomermaanden op het zuidelijk halfrond, het regenseizoen van het land.