VN stemt voor onmiddellijke stopzetting Russische offensief

4 March 2022

Comments: 0

Vrijdag 04 maart 2022- De Algemene Vergadering van de VN heeft woensdag tijdens een speciale spoedzitting gestemd om een ​​onmiddellijke stopzetting van het offensief van Moskou tegen Oekraïne en de terugtrekking van alle Russische troepen te eisen, met zeer krachtige steun van de 193 aangesloten landen van de wereldorganisatie, wat leidde tot aanhoudend applaus. De stemming over de resolutie, getiteld “Agressie tegen Oekraïne”, was 141-5 bij 35 onthoudingen.

Rusland kreeg alleen steun voor zijn oproep om tegen de resolutie te stemmen van Wit- Rusland, Syrië, Noord-Korea en Eritrea, een krachtige indicatie van het internationale isolement waarmee de Russische president Vladimir Poetin wordt geconfronteerd vanwege het binnenvallen van het kleinere buurland van zijn land. Het benadrukken van dat isolement was een belangrijk doel van de aanhangers van de resolutie.

Onder de onthoudingen waren, zoals verwacht, China en India, maar ook enkele verrassingen van de gebruikelijke Russische bondgenoten Cuba en Nicaragua. In tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad, zijn resoluties van de Algemene Vergadering juridisch niet bindend, maar ze hebben wel invloed om de internationale opinie weer te geven. Land na land haalde uit naar de Russische invasie van Oekraïne en drong tijdens hun toespraken aan op steun voor de VN-resolutie.

Er waren er maar enkelen die Rusland steunden en sommigen die geen standpunt innamen, zoals Suriname en Zuid-Afrika, die aandrongen op compromissen en diplomatie om een ​​duurzame oplossing voor de crisis te vinden. Bij de stemming van woensdag stemde Suriname ‘ja’ en Zuid-Afrika onthield zich van stemming.