Vrees voor honger neemt toe: ‘Graanexport uit Oekraïne stopt als oorlog langer duurt’

19 March 2022

Comments: 0

Zaterdag 19 maart 2022- Als de oorlog langer duurt, zal Oekraïne niet langer instaat zijn om genoeg graan te produceren dat bestemd is voor de export. Met het wegvallen van graan uit Oekraïne wordt gevreesd voor honger in de derdewereldlanden in Afrika en het Midden-Oosten.
Rusland kondigde al aan de export van onder meer tarwe, gerst en rogge tijdelijk aan banden te leggen, naar eigen zeggen om de vraag in het land veilig te stellen en prijsstijgingen te voorkomen.

Humanitaire crisis
Oekraïne en de buurlanden worstelen om mensen te voeden die de belegerde steden ontvluchten. ,,Oekraïne heeft genoeg graan- en voedselreserves om een jaar te overleven’’, zei Ustenko zaterdag in een televisie-interview. “Hij is niet de enige die zijn zorgen uit. ” Eerder deze week waarschuwde VN-topman Antonio Guterres al dat de Russische aanval op Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde hongercrisis.

Orkaan van honger,,
We moeten er alles aan doen om een orkaan van honger en een ineenstorting van het wereldwijde voedselsysteem te voorkomen”, zei de secretaris-generaal, Antonio Guterres. Naast graan is Oekraïne ook belangrijk bij de productie van zonnebloemolie. De zonnebloemzaden worden normaal gesproken in april gezaaid.