Vs en Costa Rica ondertekenen historisch akkoord over migratie

18 March 2022

Comments: 0

Vrijdag 18 maart 2022- De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas, heeft dinsdag tijdens een bezoek aan Costa Rica een naar zijn zeggen “historisch” akkoord getekend over migratie in Midden-Amerika. Costa Rica is één van de belangrijkste stopplaatsen op migratieroutes vanuit Midden-Amerika naar het noorden, voor mensen die hopen in de Verenigde Staten aan te komen.

Washington probeert te voorkomen dat migranten zonder papieren de grens met Mexico bereiken. Volgens de Costa Ricaanse regering is de nieuwe overeenkomst bedoeld om enerzijds de strijd tegen mensensmokkelaars en mensenhandel op te voeren en anderzijds de mogelijkheden te onderzoeken om “de bestaande programma’s voor de integratie van migranten, asielzoekers en vluchtelingen te versterken”.

Het akkoord is het eerste in zijn soort in de regio. Het is gericht op het creëren van “ontwikkelingskansen en trajecten voor mensen om hun droom over een beter leven te verwezenlijken”, aldus Mayorkas, die een ontmoeting had met de Costa Ricaanse president Carlos Alvarado. De overeenkomst zou de internationale steun en financiering, voor landen die massaal migranten en vluchtelingen opvangen, moeten verhogen.

De stroom van migranten zonder papieren is de laatste jaren toegenomen en Washington heeft zijn migratiebeleid aangescherpt.
Volgens de VN zijn het afgelopen jaar meer dan een miljoen Mexicanen en Centraal-Amerikanen hun land ontvlucht als gevolg van geweld, gebrek aan kansen, klimaatverandering en de verwoestingen die zijn aangericht door de coronapandemie.