De Russen zijn weg rond Kiev: ‘Het is zo stil, ik schrik als iemand niest’

4 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 04 april 2022 – Na een wekenlange strijd hebben Russische troepen zich teruggetrokken uit de gebieden rond Kiev en Tsjernihiv. Bewoners zijn opgelucht, maar vertellen aan RTL Nieuws over de ravage, de mijnen op straat en de verwoeste levens.

“Het strand langs de rivier waar we zo’n fijne zomer hadden. Onze trouwlocatie. Alles is kapot”, vertelt Olha vanuit de stad Tsjernihiv. Nu de Russen, die de stad van de buitenwereld hadden afgesloten zijn vertrokken, besloot zij met haar man een rondje te rijden om te zien hoe Tsjernihiv erbij ligt.

“Het is angstaanjagend. Bijna alle ruiten liggen eruit. Huizen van vrienden zijn geraakt. Volgens Olha is het niet meer de stad waar zij en haar man van hielden, het is een andere stad geworden. “We huilden de hele weg.”

Vlak voordat de Russen vertrokken, waren er nog zware beschietingen, onder meer een markt werd verwoest. Maar toen werd het opeens muisstil in Tsjernihiv: geen raketten meer, geen bommen. “Het is zo stil dat ik schrik als er iemand niest.”

Eindelijk weer thuis slapen

Toch is er ook veel opluchting bij Olha. Voor het eerste sliepen zij en haar man de nacht van zaterdag op zondag weer in hun eigen huis, nadat ze sinds het begin van de oorlog op 24 februari in de schuilkelder hadden geslapen.

De water- en gasvoorziening zijn weer terug. En binnenkort hoopt Olha ook stroom te hebben om haar laptop op te laden, zodat ze weer kan werken. “Maar het is nog niet voorbij. De Russen zien ons niet als mensen. Ik ben bang dat ze chemische- of atoomwapens zullen inzetten.”

Vertrekken de Russen echt?

Dinsdag beloofden de Russen tijdens onderhandelingen met Oekraïne dat het offensief rond Kiev en Tsjernihiv zou worden afgeschaald. Maar de NAVO stelt dat Russische troepen zich eerder aan het hergroeperen zijn dan dat ze zich terugtrekken.

Oekraïne zegt op haar beurt dat de Russen terrein verliezen door het Oekraïens verzet in plaats van dat zij zich vrijwillig zouden terugtrekken. Een deel van de

troepen zou naar het oosten van het land worden gestuurd omdat Rusland de focus van het offensief op de Donbas-regio zou richten.

De Oekraïense president Zelenski heeft gewaarschuwd dat Russische militairen die zich terugtrekken landmijnen achterlaten in het noordoosten van het land: in huizen en zelfs op lijken zouden mijnen zijn gevonden.

Afgelopen weekend kwamen daarbij verschrikkelijke beelden uit Boetsja naar buiten. Nu de Russen daar weg zijn, worden de gruwelheden van de invasie zichtbaar. Overal in Boetsja liggen lijken op straat, en er zijn massagraven gevonden.

Nog bang voor Russen, dood of levend

De afgelopen vier nachten was het voor het eerst doodstil in de westelijke voorstad van Kiev waar Olena woont. De Russen waren de stad tot op vijf kilometer genaderd, ’s nachts gingen de beschietingen onophoudelijk door.

Vrijwel alle bewoners uit haar appartementencomplex waren al gevlucht en Olena stond op het punt om hetzelfde te doen. Maar nu is het opeens heel stil geworden. “Ik durf weer hard te lopen. Maar alleen rond mijn huis.”

Vroeger liep Olena graag langs de rivier de Irpin, maar dat durft ze nu nog niet. “Ik ben bang voor mijnen. En straks vind ik dode of zelfs levende Russen.” Olena is niet verbaasd dat het Russische offensief rond Kiev is gestokt. “Ze zijn niet zo sterk als de hele wereld denkt. Je kon het zien, sommigen zagen eruit als daklozen.”

Winkels gaan weer open

Ook in Kiev doet het terugtrekken van de Russische troepen iets met de hoofdstad: Bewoonster Nika ziet dat steeds meer winkels opengaan, ze is sinds lange tijd weer naar de kapper geweest. Ook mag er op sommige tijdstippen weer alcohol worden gekocht. “We hebben bier gekocht om brownies te maken, zo hebben we gevierd dat de Russen zijn weggetrokken”, zegt Nika.

Toch is er nog een avondklok van kracht en is het ongewoon rustig op de straten van Kiev. Ondanks dat burgemeester Klitschko burgers heeft opgeroepen om nog maar niet terug te keren naar Kiev, kwamen gevluchte vrienden van Nika onlangs

wel weer terug naar de hoofdstad. “We hebben wijn gedronken en over onze ervaringen gepraat, dat was erg fijn.”

Toch wil Nika niet te vroeg juichen. “We kunnen niet ontspannen. We moeten klaarstaan voor als ze ons weer aanvallen.” Nika denkt dat het conflict nog lang zal aanhouden, zelfs als alle Russische troepen zijn vertrokken uit Oekraïne. “Ik denk dat hier net als in Israel vrouwen in dienst moeten, en dat net als in Zwitserland veel mensen een wapen in huis houden.”

-rtlnieuws.nl-