Russisch gasbedrijf Gazprom draait gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht

27 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 27 april 2022 – Gazprom heeft de gaskraan naar Polen en Bulgarije dichtgedraaid, omdat de landen de rekening niet in roebels hebben betaald. Dat heeft het Russische gasbedrijf woensdag bekendgemaakt.

Bulgarije en Polen zijn doorvoerlanden die geïmporteerd gas naar andere Europese landen uitvoeren. “Wanneer Russisch gas dat bestemd is voor andere landen wordt afgetapt, dan zal de doorvoer worden verminderd met de hoeveelheid die is afgetapt”, laat Gazprom ook nog weten.

Op 31 maart heeft de Russische president Vladimir Poetin een decreet uitgevaardigd waarin staat dat het gas dat vanaf 1 april is geleverd in roebels moet worden afgerekend. Daartoe is een speciale constructie opgetuigd.

Gazprom laat nu weten dat aan het eind van de werkdag van 26 april niet aan die eis is voldaan. “Daarom heeft Gazprom Export aan Bulgargaz en PGNiG laten weten dat de gasleveringen vanaf 27 april zijn opgeschort tot de betalingen conform de procedure in het decreet worden gedaan.”

Bulgargaz en PGNiG zijn de staatsgasbedrijven van respectievelijk Bulgarije en Polen.

Rusland wil eigen munt ondersteunen

Rusland slaat met het dichtdraaien van de gaskraan terug voor de westerse sancties naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne. Tegelijkertijd probeert Rusland een wig te drijven tussen de Europese landen die grotendeels

afhankelijk zijn van Russisch gas, dat voor de oorlog goed was voor 40 procent van de Europese gasbehoefte.

Met de stap wil Rusland de eigen munteenheid ondersteunen en verdeeldheid creëren tussen de Europese landen. Die hebben Rusland de nodige sancties opgelegd vanwege de Russische inval in Oekraïne, maar daarbij zijn gas en olie nog grotendeels buiten schot gebleven. Dat komt omdat Rusland ongeveer 40 procent van de gasvraag van de Europese Unie verzorgt. Verschillende landen proberen hun afhankelijkheid van Russisch gas versneld af te bouwen, maar dat is niet zo snel te regelen.

Rusland eist van de kopers van gas dat ze twee rekeningen openen, één in roebels en één in vreemde valuta. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling. De Europese Commissie stelde in een analyse dat Rusland via de centrale bank zo de volledige controle zou krijgen over het tijdstip van transacties en het tijdstip waarop de koper van zijn verplichtingen wordt ontheven. Ook zou Rusland de wisselkoers kunnen manipuleren.

-nu.nl-