STIJGENDE INFLATIE IN EU-LANDEN

2 April 2022

Comments: 0

Zaterdag 2 april 2022- Landen van de Europese Unie kampen met oncontroleerbare inflatie sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.
Cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat laten zien dat in veel eurolanden het leven fors duurder wordt.
De inflatie bedroeg gemiddeld 7,5 procent, tegen 5,9 procent in februari.
Net als in de voorgaande maanden gaat het om een nieuw record.
Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand.
Nederland zit met een inflatie van bijna 12 procent in de groep landen met de hoogste prijsstijgingen. Vooral de dure energie drijft de inflatie op.
Daarnaast zijn de voedselprijzen gestegen. Door de oorlog in Oekraïne is graan bijvoorbeeld schaarser geworden, wat de prijs van tal van etenswaren omhoog jaagt. In Nederland is vanaf vrijdag de accijns op brandstof verlaagd, maar de Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwde al dat een dalende koopkracht dit jaar niet te voorkomen is. Bij de Fransen is de situatie iets minder somber.
Daar bleef een stijging van de inflatie ‘beperkt’ tot 5,1 procent.
De beslissing om de energieprijzen te bevriezen op het niveau van oktober speelt hierbij een grote rol. Litouwen heeft de ondankbare eer om op de eerste plaats te staan. Met een inflatie van meer dan 15 procent laat het landen zoals Malta (4,6%), Portugal (5,5%) en Finland (5,6%) ver achter zich.
Hoewel alle regeringen in de Europese Unie dus maatregelen nemen, lijkt het einde van de stijgende prijzen nog niet in zicht.