Zondag 3 april 2022- Het Grondwettelijk Hof in Seoel, Zuid-Korea, handhaafde een verbod op tatoeĆ«ren – waarbij tatoeĆ«erders de beslissing bespotten en het achterlijk noemden en cultureel begrip ontberen.
Zuid-Korea is het enige ontwikkelde land dat alleen medische professionals toestaat om de procedure legaal uit te voeren. Maar ondanks het decennia-oude verbod, heeft het land bijna 50.000
tatoeƫerders die mogelijke politie-invallen en vervolging riskeren voor het uitoefenen van hun vak.
Overtreding van het verbod kan worden bestraft met boetes tot 50 miljoen won, dat is meer dan 40 duizend dollar, en gevangenisstraffen – meestal van twee jaar, hoewel de wet voorziet in levenslang.
Verenigingen van tatoeƫerders hebben sinds 2017 een reeks rechtszaken aangespannen om de wet aan te vechten. Ze zeggen dat het inbreuk maakt op hun vrijheid van meningsuiting en het recht om een beroep uit te oefenen. Met 5-4 stemmen oordeelde het Grondwettelijk Hof donderdag dat de wet grondwettelijk was. Het wees het kortgeding af en zei dat tatoeƫren mogelijke bijwerkingen en veiligheidsproblemen met zich meebrengt.
Een vakbond van 650 tatoeĆ«erders heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de beslissing veroordelen en het “achterlijk” en “geen cent waard” noemen.
Terwijl tatoeages meestal worden verborgen op televisie, hebben veel Koreaanse beroemdheden, waaronder leden van K-popbands, ermee gepronkt op sociale media.
Uit peilingen blijkt dat de meeste Zuid-Koreanen de legalisering van tatoeages steunen, maar medische verenigingen zijn ertegen en zeggen dat het gebruik van naalden een invasieve procedure is die het lichaam kan beschadigen.
Gekozen president Yoon Suk-Yeol sprak vĆ³Ć³r de verkiezingen van deze maand zijn steun uit voor het legaliseren van zogenaamde cosmetische tatoeages, die semi-permanent zijn en populair zijn voor het verbeteren van wenkbrauwen, ooglijnen en haarlijnen.