al 148 doden, binnen twee weken bij bendegeweld in Haïti

12 May 2022

Comments: 0

Donderdag 12 mei 2022- Een gewelddadige bendeoorlog nabij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince heeft de afgelopen twee weken al 148 mensenlevens geëist. Vrouwen werden verkracht en mensen werden levend verbrand, meldt de lokale mensenrechtenorganisatie Réseau National de Défense de Droits Humains (RNDDH).

Bij gevechten tussen de rivaliserende bendes Chen Mechan en 400 Mawozo vielen al 148 doden, aldus RNDDH. Sommigen werden doodgehakt met houwers of stierven toen hun huizen in brand werden gestoken. In een rapport spreekt de organisatie van “een bloedbad van ongelooflijke wreedheid” en klaagt ze over het onvermogen van de overheid om de situatie onder controle te krijgen. “Op het hoogste niveau van de staat was er geen reactie,” luidt het.
De Chen Mechan-bende doodde zeven eigen leden die een einde wilden maken aan de gevechten met 400 Mawozo, aldus het rapport. Onder slachtoffers zijn ook burgers die beschuldigd werden van samenwerking met rivalen of mensen die zich hadden uitgesproken tegen misbruiken door de bende, stelt de mensenrechtengroep vast. In de wijken Corridor Djo en Santo 2 in Port-au-Prince vermoordden de bendes 47 mensen. Zeventien lijken werden verbrand en dertig werden er begraven in massagraven, aldus het rapport.

Bovendien werden mensen op straat verbrand met autobanden, aldus RNDDH. Volgens de Haïtiaanse overheid en het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken zijn duizenden mensen de voorbije weken op de vlucht geslagen voor het geweld. Sinds de moord op president Jovenel Moise vorig jaar zijn de bendes in Haïti steeds machtiger geworden.