Costa Rica roept Noodtoestand uit na golf van cyberaanvallen

12 May 2022

Comments: 0

Donderdag 12 mei 2022-Ā Voor het eerst lijken hackers een heel land te gijzelen. Zo heeft het Centraal-Amerikaanse land Costa Rica de noodtoestand uitgeroepen na een golf van cyberaanvallen op de systemen van onder meer het ministerie van FinanciĆ«n. Ransomwaregroep Conti, die in het verleden al talloze slachtoffers maakte, zegt verantwoordelijk te zijn.

Na de eerste aanval eiste de groep 10 miljoen dollar losgeld. Costa Rica weigerde die som te betalen, waarop Conti 97 procent van de gestolen overheidsgegevens vrijgaf op hun website. De president van Costa Rica, Rodrigo Chaves, kondigde officieel de noodtoestand af na de cyberaanvallen. In totaal werd 672 gigabyte aan vertrouwelijke gegevens gestolen.

Welke gegevens dat precies zijn, is nog niet duidelijk. Volgens verschillende bronnen zou het onder meer gaan om persoonlijke data van de Costa Ricaanse belastingbetalers. Het land heeft met andere woorden te kampen met een privacy schandaal op grote schaal. Afgelopen zondag legde Chaves de eed af als nieuwe president van het land en al meteen werd hij gedwongen om enkele decreten af te kondigen, onder meer dat van de noodtoestand.

ā€œDe aanval door cybercriminelen, cyberterroristen, waaronder Costa Rica nu te lijden heeft, is uitgeroepen tot een nationale noodsituatieā€, aldus de president. ā€œWe willen onze samenleving in staat stellen deze aanvallen te behandelen als criminele dadenā€, luidde het voorts.