Sjanghai gaat weer open, maar impact Chinese coronabeleid blijft groot

26 May 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 26 mei 2022 – De Chinese havenstad Sjanghai gaat na een lange, strenge lockdown vanaf 1 juni weer open. De versoepelingen zijn halverwege mei ingezet. Peking is nog niet zo ver, daar worden de maatregelen juist aangescherpt. Het strikte coronabeleid in China beïnvloedt de hele economie en handel, meldt persbureau Reuters donderdag.

Het merendeel van de 25 miljoen inwoners van Sjanghai mag vanaf 1 juni weer naar buiten. Winkelcentra en warenhuizen openen hun deuren, toch zullen ook veel winkels en restaurants gesloten blijven. Ook blijft de thuiswerkplicht voorlopig gelden.

Leerlingen van de basis- en middelbare school kunnen vanaf 6 juni weer naar school. De hogere klassen mogen vanaf 13 juni weer in de schoolbanken

plaatsnemen. Studenten op hogescholen en universiteiten moeten de rest van het schooljaar thuis colleges volgen.

Woensdag sloot Sjanghai een geïmproviseerd ziekenhuis, omdat dat niet meer werd gebruikt. Er werden 338 nieuwe besmettingen gemeld, dat is het kleinste aantal sinds half maart. Na bijna twee maanden van afsluiting, zal naar verwachting de economie weer opleven. Sjanghai wordt gezien als de motor van de Chinese economie.

Coronabeleid in Peking verder aangescherpt

Intussen zijn de COVID-19-maatregelen in de hoofdstad Peking verder aangescherpt. De quarantaineplicht is opgevoerd en ook geldt een strenger thuiswerkbeleid. Met een sms moeten bewoners zich melden als ze een mogelijke besmetting hebben opgelopen.

Verder wordt er hardhandig opgetreden tegen inwoners die de maatregelen negeren. Sommige inwoners zijn bang dat locatiegegevens van burgers via telefoons geregistreerd gaan worden. Dan mogen ze niet meer buiten bepaalde gebieden komen en ze zijn gevlucht voordat dit strengere beleid werd ingevoerd.

In meerdere steden worden nieuwe massale testrondes ingezet. Alle inwoners van de steden moeten getest om zo de nul-doelstelling te behalen: dat er geen enkele besmetting meer is.

Chinese lockdown heeft wereldwijde impact

De sluiting en invoering van beperkingen in Sjanghai en tal van andere grote steden past bij de nul-doelstelling die China hanteert. Deze aanpak heeft veel schade aangericht op de wereldwijde economie en toelevering van producten.

Overheidsfunctionarissen uiten hun bezorgdheid over de economie. Er wordt veel steun verwacht, want landelijk economisch herstel is nog ver weg. De centrale bank zei donderdag dat er meer financiële hulp komt voor bedrijven en sectoren die verlies leden door de coronapandemie.

Haven van Sjanghai weer open, maar veel vertraging

Na de lockdown wordt de haven van Sjanghai weer helemaal geopend. Het gaat nog lang duren om alle opgelopen achterstanden in te halen. Volgens Drewry

Shipping Consultants moeten er nog 260.000 containers uit Sjanghai worden verscheept. Ook bij nabijgelegen fabrieken zijn er problemen waardoor de scheepvaart tot ver in het najaar last van vertragingen heeft.

De dagelijkse containeroverslag in de haven van Sjanghai is weer terug op 95 procent van het normale niveau, zei het ministerie van Transport. De verbeteringen in de haven gaan nog niet gepaard met een opleving in het vrachtvervoer. Het tekort aan chauffeurs en voertuigen blijft de levering van goederen van en naar de haven belemmeren.

Hoewel de lockdown van Sjanghai langzaam wordt opgeheven, zullen de gevolgen waarschijnlijk nog maanden voelbaar zijn. Drewry: “Zelfs als de lockdowns vandaag eindigen, is de voorspelbaarheid en capaciteit van het containerdistributiesysteem in gevaar tijdens het zomerpiekseizoen.”

-nu.nl-