Zero Covid-beleid China onhoudbaar

11 May 2022

Comments: 0

Woensdag 11 mei 2022-Ā Het ā€˜Zero Covidā€™-beleid dat de Chinese autoriteiten hanteren in de hoofdstad Beijing en de belangrijke havenstad Shanghai is onhoudbaar. Dat heeft de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, gezegd tijdens een persconferentie.

ā€œOverstappen op een andere strategie is heel belangrijkā€, aldus de WHO-baas. Hij zegt die boodschap ook doorgegeven te hebben aan de Chinese gesprekspartners. Miljoenensteden zoals Beijing en Shanghai afsluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, is volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus niet houdbaar, ā€œrekening houdend met het huidige gedrag van het virus en wat we verwachten voor de toekomstā€.

Ook Michael Ryan, hoofd van het WHO-noodprogramma, riep op tot flexibiliteit. Hij beklemtoonde dat de rechten van individuen ook in rekening genomen moeten worden. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zei ook bezorgd te zijn over de toename van het aantal coronagevallen in meer dan vijftig landen. Die toename is te wijten aan subvarianten van de omikronvariant.