Woensdag 01 juni 2022 – Wetenschappers hebben in Australië een plant ontdekt die volgens hen de grootste ter wereld is. Het gaat om een zeegras dat zich uitstrekt over een gebied van 180 kilometer voor de westkust van het land.
De plant van de soort Posidonia australis is door onderzoekers van de University of Western Australia en Flinders University gevonden in het ondiepe water van Shark Bay in West-Australië, staat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
4500 jaar oud
De wetenschappers deden onderzoek naar hoeveel verschillende planten in Shark Bay leven toen ze ontdekten dat het om een enkele plant gaat die naar schatting minstens 4500 jaar oud is.
De plant wordt steeds groter door nieuwe scheuten aan te maken. Er is nu 200 vierkante kilometer aan zeegras van één enkele plant.
Naast de omvang is ook de leeftijd van het zeegras bijzonder. Het exemplaar voor de Australische westkust is mogelijk ‘steriel’, wat betekent dat het zich niet kan voortplanten.
Werelderfgoed
Dit soort planten heeft volgens de onderzoekers een verminderde genetische diversiteit, iets wat ze normaal gesproken wel nodig zouden hebben om te kunnen omgaan met veranderingen in het milieu.
Shark Bay ligt aan de noordelijke rand van het gebied waar dit zeegras kan overleven, en de opwarming van de aarde maakt het moeilijker voor de planten om daar stand te houden, schrijft Science. “Door de geringe regenval en de hoge verdamping is het water ook veel zouter geworden.” Toch lijken de genen van deze plant zich te kunnen aanpassen aan dit soort veranderingen.
Shark Bay staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt onder meer gekenmerkt door enorme zeegrasbedden. Deze zijn volgens UNESCO met 4800 vierkante kilometer de ‘grootste en rijkste ter wereld’. Ook leven in de baai verschillende bedreigde diersoorten.
-rtlnieuws.nl-