Het herstel van de Surinaamse economie staat niet los van de invloeden van de wereldeconomie. Het zal afhankelijk zijn van de mondiale economische ontwikkelingen op korte- en middenlange termijn. Met de recordhoogte van de internationale inflatie van ongeveer 8%, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de covid-19-pandemie zal de groei en herstel mogelijk enige vertraging oplopen. Deze analyse is gebaseerd op de World Economic Outlook, van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) daterend uit april 2022.
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) bevestigt de bevindingen van de World Economic Outlook. Hij geeft aan dat wij als natie er niet voor hebben gekozen om zelfvoorzienend te zijn met onze voeding. Hij stelt verder dat wij minstens voor 60% in de voedselvoorziening moeten voorzien. Volgens Bilkerdijk is het aan de politiek te wijten dat dit niet gerealiseerd is. Hierdoor heeft de import onbeperkte ruimte. Bilkerdijk zegt dat de effecten hiervan duidelijk te merken zullen zijn de komende periode. Arun Hindori, voorzitter van het platform van Importeurs in Suriname (PLIS), bevestigt ook dat de prijzen verder zullen stijgen.
Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), stelt dat de regering beleid moet uitstippelen om de desastreuze gevolgen te beperken.