De Internationale Arbeidsorganisatie heeft op vrijdag 16 september 2022 een bezoek gebracht aan het district Brokopondo om met stakeholders aldaar van gedachten te wisselen over hoe Decent Work het leven van de binnenlandsgemeenschappen kan verbeteren. De ILO-delegatie bestond uit 11 functionarissen van het ILO Decent Work Team and Office for the Caribbean, inclusief directeur dr. Dennis Zulu, alsook 2 consultants die belast zijn met het ontwerpen van het derde Decent Work Country Programme Suriname dat volgend jaar zal lopen. Zowel AWJ als de ILO ziet graag dat Decent Work ingang vindt in het gehele land, dus ook in de rurale gebieden en in het binnenland en dit moet volgens hen tot uiting komen in het derde DWCP dat nu wordt ontwikkeld om per 1 januari 2023 met de implementatie van start te kunnen gaan. De lokale stakeholders, bijeengekomen op uitnodiging van districtscommissaris Ludwig Mendelzoon op het burgerinformatiecentrum, hebben aangegeven dat ze graag zien dat Decent Work leidt tot betere en meer banen in het binnenland, wat moet zorgen voor een beter leven van binnenlandbewoners zonder armoede.
Voorts zien ze ook dat Decent Work bijdraagt aan veiligere werkomstandigheden en verbeterde sociale zekerheid. De stakeholders zien graag dat deze aandachtspunten worden verwerkt in het derde Decent Work Country Programme. Voorts verwachten ze dat het derde DWCP zal resulteren in regelmatige controle van de Arbeidsinspectie in bedrijven in het binnenland met het doel dat deze zich houden aan de arbeidswetgeving en dat toezicht wordt gehouden op de veiligheid en gezondheid van werkenden in onder andere de kleinschalige goudwinning en houtkap. Hij benadrukte het belang van Decent Work, arbeidsrechten, landrechten en de ratificatie van het ILO-Verdrag No169.
Ze hopen dat het derde Decent Work Programme een aanzet kan geven tot erkenning van hun grondenrechten. De ILO en het ministerie van AWJ namen de aandachtspunten en overige input mee bij het formuleren van het derde DWCP dat geschiedt met technische assistentie van de Internationale Arbeidsorganisatie. Bij Decent Work gaat het om het centraal stellen van de noden en behoeften van werknemers in een land met hun gezinnen en van de ondernemers die banen scheppen in een land. Decent Work en Economische Groei is goal nummer 8 van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030, waaraan Suriname zich ook heeft gecommitteerd.