Ook Bonaire getroffen door klimaatverandering, Greenpeace start rechtszaak

29 September 2022

Comments: 0

Zeespiegelstijging, koraalsterfte, hitte en steeds krachtigere orkanen. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt niet gespaard van klimaatverandering. Volgens Greenpeace is er te weinig aandacht voor klimaatverandering in het Caribische deel van het Koninkrijk. Ook worden inwoners er onvoldoende beschermd. In het onderzoek, dat Greenpeace liet uitvoeren door het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt speciaal gekeken naar Bonaire.

Natuurlijke bescherming tegen orkanen brokkelt af

Die koraalriffen zijn belangrijk voor het toerisme en de visserij, maar vormen ook een belangrijke bescherming van de kustlijnen tegen hoge golven en overstromingen door orkanen. Dat het Caribisch deel van het Koninkrijk kwetsbaar is voor orkanen, bleek in 2017. De Benedenwindse Eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire liggen in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten niet op de route die orkanen het vaakst nemen, maar krijgen wel te maken met afzwaaiers. En door klimaatverandering dreigen de kracht en stortregens van deze orkanen toe te nemen.

Cultureel erfgoed onbeschermd tegen de zee

Vooral het zuidelijke deel van Bonaire loopt toenemend gevaar om tijdens orkanen overspoeld te raken. Dat risico wordt verder vergroot doordat ook in de Caribische Zee het waterpeil steeds hoger komt te staan. Dijken ontbreken er. De onderzoekers van de VU zeggen dat er te weinig informatie beschikbaar is om het overstromingsrisico goed in kaart te brengen.

Bonaire hotspot voor verdroging

Toch is het overstromingsrisico mogelijk niet de dringendste klimaatzorg voor Bonaire. Dat zou wel eens droogte kunnen zijn. Droogten nemen wereldwijd toe doordat er bij hogere temperaturen meer water verdampt.