Exportbedrijven die vreemd geld binnenbrengen, zullen 35% van het bedrag ter beschikking moeten stellen van de banken. Zo kunnen deze meer girale dollars binnenkrijgen om de markt te voorzien. Dit laat het kabinet van de president optekenen in een persbericht. Volgens president Chandrikapersad Santokhi zullen de komende dagen maatregelen getroffen worden om onder andere de druk op de wisselkoersen in te dammen.
Doordat de zaak over de in beslag genomen 19,5 miljoen euro, nog in behandeling is bij de rechter in Nederland, hebben Surinaamse financiële instituten reeds lang geen geldtransporten uitgevoerd naar het buitenland. Sindsdien is er ook een tekort aan girale middelen bij de handelsbanken, waardoor er niet voorzien kan worden in de marktbehoefte. Volgens president Santokhi heeft het langdurig proces bij de rechtbank in Nederland sinds 2018 voor een enorme terughoudendheid gezorgd in de financiële sector als het gaat om vervolg-geldtransporten. Deze transporten moeten naar zijns inziens weer normaal plaatsvinden om het tekort aan girale middelen weg te werken. In de regeringsraad van woensdag 7 september 2022 is het besluit genomen om de geldtransporten weer op gang te brengen, zodat de Centrale Bank van Suriname kan interveniëren op de valutamarkt om de wisselkoersen te stabiliseren. Met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de regering opnieuw in onderhandeling over de valuta-interventies.
De gelden van de retentie en interventies van exportbedrijven moeten gaan naar de sectoren, die het geld hard nodig hebben om te kunnen importeren. Prioriteit wordt gegeven aan importen die zullen bijdragen dat de samenleving over voldoende voedsel en medicijnen beschikt en de oliemaatschappijen brandstof garanderen. President Santokhi geeft verder aan dat er meerdere maatregelen getroffen zullen worden door de regering, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Deviezencommissie, banken en cambio’s. Deze zullen de komende dagen gepresenteerd en uitgevoerd worden.