Duurzame armoedebestrijding kan structureel worden aangepakt door de oprichting van een Solidariteitsfonds. Tegen deze achtergrond hield Stichting Ichlas Nederland op zaterdag 15 oktober 2022 in Sanah Budaya een conferentie met als titel: āFonds voor Cultureel en Religieus Solidariteitā. Minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo (BiZa) juichte dit initiatief van de Javaans-Surinaamse Diaspora Gemeenschap toe. Volgens hem kan welvaart en geluk van mensen worden bereikt door een goede samenwerking tussen de publieke en private sector, waarbij samenwerking centraal staat.
Aanleiding voor deze conferentie zijn vorig jaar afgeronde sociale projecten in Suriname. Deze projecten zijn tot stand gekomen dankzij donaties en vrijwilligerswerk van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. De basis van dit succes is het gebruik van ideeƫn uit de cultuur; zogenaamde ideologie en religie Gotong Royong / Islam of Sadaqah Jariyah. Er is ruim 70.000 euro ingezameld voor noodhulpprojecten.
Sprekers op deze dag waren Fauzi Kromosetiko, voorzitter Rukun Islam Den Haag, voorzitter Stichting Ichlas en penningmeester Djannah Funeral Cooperative en Kamidie Djodikromo, Fiscaal-jurist, financieel adviseur, bestuurslid Stichting Javanen in Diaspora Nederland (JIDNL), lid van de Raad van Bestuur Stichting Ichlas en voorzitter van de Raad van Bestuur Coƶperatieve Uitvaartonderneming Djannah.
Presentaties bespreken, onder andere, ervaring en kennis van hands-on helpende projecten door middel van gemeenschapsdonaties. Daarnaast komen ook het organisatiemodel en religieuze ideeĆ«n voor een stichting aan bod. Het is solidair om elkaar te helpen in moeilijke financiĆ«le omstandigheden. Trustbank Amanah was een belangrijke partner bij de oprichting van dit Solidariteitsfonds. Volgens de voorzitter van Rukun Islam Den Haag is het essentieel om Javanen ongeacht religie en cultuur bij elkaar te brengen. āVertrouwen is de basis. Voor het succes van deze serie moeten goede bedoelingen bij onszelf beginnenā, benadrukt Kromosetiko.