Hoe meer een vis stinkt, hoe beter het dier tegen extreme diepte is beschermd. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de University of Leeds. Een chemische stof zorgt voor de geur die de vis beschermt tegen de hoge druk van het water. De resultaten kunnen nieuw geneeskundig onderzoek vooruithelpen.
Het gaat hierbij om trimethylamine N-oxide, ook wel TMAO genoemd. De stof veroorzaakt de vislucht die je ruikt als je bijvoorbeeld een viswinkel binnenloopt of op de markt staat.
Eerder onderzoek wees uit dat er een lineair verband bestaat tussen het aantal dieptemeters en de hoeveelheid TMAO. Het TMAO-gehalte neemt toe naarmate een vis dieper in het water leeft.
Watermoleculen plakken normaal gesproken aan elkaar als kleine magneten. Er ontstaat dan een waternetwerk. Maar als de druk extreem hoog is, wordt dat netwerk uiteengedreven.
In diepe oceanen is de druk vergelijkbaar met een olifant die op een duim staat, zegt de bij het onderzoek betrokken bioloog Mackenzie Gerringer. Als de druk zo hoog wordt, worden de moleculen vervormd. Daardoor werken bepaalde eiwitten niet goed meer. Daarom moet TMAO deze eiwitten beschermen tegen de hoge druk.
Voor het onderzoek is TMAO in water gelegd. De stof hecht zich aan watermoleculen en daardoor wordt het waternetwerk stabiel. Dan vervormt het water de eiwitten niet meer en zijn de vissen beschermd tegen de hoge waterdruk.
-nu.nl-