Bangladesh heeft dinsdag vijf nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van dengue. Hiermee komt de tol van de virale ziekte dit jaar op 182, het hoogste sinds de officiële telling in 2000 begon. Ongeveer 179 mensen zijn in 2019 gestorven aan dengue tijdens de vorige ergste uitbraak.
Het directoraat-generaal van de gezondheidsdiensten meldde 820 nieuwe ziekenhuisopnames met dengue in 24 uur tot dinsdagochtend. Hierdoor komt het aantal ziekenhuisopnames door de ziekte in Bangladesh, op 44.802. Er wordt aangenomen dat het aantal gevallen veel hoger is, omdat veel mensen zich nog steeds buiten het surveillance netwerk van de overheid bevinden. In 2019 bedroeg het aantal geregistreerde dengue-gevallen in het land 101.354. Ongeveer 3.223 dengue-patiënten ondergaan nu behandeling in gezondheidsfaciliteiten in het hele land, aldus een officiële verklaring.
Dengue, een door muskieten overgedragen virale infectie die de griepachtige ziekte veroorzaakt, wordt overgedragen door vrouwelijke muskieten, voornamelijk van de Aedes-soort. De symptomen van de potentieel dodelijke ziekte zijn hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Dengue-gevallen in Bangladesh beginnen meestal in juli te stijgen en nemen af in oktober. Kabirul Bashar, een entomoloog en zoölogieprofessor aan de Jahangirnagar University in Bangladesh, gaf de klimaatverandering en andere redenen de schuld van de aanhoudende dengue-uitbraak tot november.